Is EMS een wondermiddel, en val je er van af?

Misschien heb je er ooit iets over gelezen of misschien ken je iemand die het heeft gedaan. EMS is een trainingsmethode waarbij je door middel van laagfrequente stroomimpulsen extreem effectief traint. Maar is EMS een wondermiddel, en val je er van af? In 20 minuten net zoveel resultaat bereiken als met dik 1,5 uur kracht training. Het klinkt te mooi voor woorden en velen zijn daarom ook zeer sceptisch, maar is deze scepsis terecht? Is EMS een wondermiddel of is het een marketing truck? Daarvoor moeten we ver terug in de tijd, naar de oorsprong van EMS.

De oude Egyptenaren kenden al 6000 jaar geleden een techniek, waarbij zenuwen werden gestimuleerd om pijn te bestrijden. Pas eeuwen later werd rond 1900 de ontdekking gedaan, dat met het stimuleren of prikkelen van de spieren met lichte stroomimpulsen, het effect ontstaat van spier- en krachttoename. Een geweldige uitvinding om mensen met verlammingsverschijnselen en spieratrofie te behandelen. Deze behandelmethode kreeg de naam EMS. De benaming EMS staat voor electro musculaire stimulatie.

Electro vanwege de stroomimpulsen die er voor zorgen dat de spieren worden gestimuleerd of geprikkeld. Deze stroomimpulsen zijn laagfrequent. De technici onder ons weten dat 130 Hz slechts speldenprikjes zijn. Wetende dat tijdens een EMS training katoenen onderkleding wordt gedragen, maakt dat deze speldenprikjes totaal pijnloos zijn. De M in de afkorting EMS staat voor musculair. Dat wil zeggen dat de stroomimpulsen de spieren prikkelen. In de medische wereld bestaat namelijk naast EMS ook de behandelmethode TENS. Deze methode wordt gebruikt om zenuwen te stimuleren met als doel pijn bestrijding. Zeg maar, de doorontwikkelde techniek van de oude Egyptenaren 6000 jaar geleden.

EMS heeft als doel kracht- en spiertoename, wat uiteindelijk leidt tot strakkere lichaamsvormen, strakkere en beter doorbloedde bovenste huidlaag maar ook de bestrijding van lage rugklachten. De focus van EMS ligt dus op het vlak van spieren, terwijl TENS specifiek de zenuwbanen aanspreekt. De laatste letter in de afkorting EMS staat voor stimulatie. Door middel van de stroomimpulsen die het lichaam binnen dringen ontstaat stimulatie van de spieruiteinden. Feitelijk doet EMS precies hetzelfde als het signaal dat de hersenen afgeven op het moment dat je een gewicht of iets zwaars optilt. In het geval van EMS zijn de stroomimpulsen het signaal die de spieren doen aanspannen. Maar is EMS slechts een ontdekking of heeft het ook effect?

Is EMS een wondermiddel, en val je er van af? Dat is de vraag die velen die het nog nooit hebben gedaan zich afvragen. Met weinig moeite maximaal effect. Wie wil dat nou niet? Met EMS is dit mogelijk. Dit betekent echter niet dat je er geen moeite voor moet doen. In 20 minuten trainen worden namelijk 90% van je spieren aangesproken, waardoor het een zeer intensieve training is. Je zult dus wel degelijk moeite moeten doen, want het aanspannen van de spieren kost veel energie.

Gelukkig sta je er niet alleen voor, en word je goed begeleid door de EMS trainer. Een ander groot effect van EMS is het stimuleren van dieper gelegen spieren. Spieren die je normaalgesproken nooit traint. Doordat ook deze spieren sterker worden is het effect nog groter. Daarnaast is het zo dat bij Krachtig Rotterdam er gewerkt wordt met het AQ8 wireless multiuser systeem https://aq8system.com/ . Dit betekent dat tijdens de EMS training je vrij kan bewegen. Hierdoor wordt functioneel trainen tijdens de EMS training toegepast. Dat wil zeggen, oefeningen die gericht zijn op het effectief bewegen van het lichaam. Het effect van de EMS training is daardoor nog effectiever.

Maar nu dan de conclusie. Is EMS een wondermiddel, en val je er van af? Op deze vraag kan heel stellig worden geantwoord. EMS is geen wondermiddel. Een wondermiddel wordt beschouwd als iets wat direct leidt tot het gewenste effect. Bij EMS is het nodig om minimaal 6 weken regelmatig te komen, om te trainen met EMS. Daarnaast is het altijd belangrijk om de juiste voeding te eten, voldoende rust te houden en geen of weinig alcohol te nuttigen. Als deze belangrijke zaken worden nageleefd dan zorgt EMS er absoluut voor dat je gaat afvallen. Bij Krachtig Rotterdam hebben we jarenlange ervaring met EMS en programma’s om af te vallen, fit, sterker en krachtiger te worden. Via ons contactformulier https://www.krachtigrotterdam.nl/contact/ kan je een kennismakingsgesprek of een proeftraining EMS aanvragen. Ontdek nu zelf wat EMS met jouw lichaam doet en hou in gedachten, de wonderen zijn de wereld niet uit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

lees verder

kom meer te weten

cardio disco boksen

Cardio disco boksen

De nieuwe fitness trend uit Amerika, disco cardio boksen https://tv.doyourumble.com/pages/home, heeft zijn weg gevonden en is nu in Rotterdam te ervaren. Boksen en cardio boksen

Bij Krachtig Rotterdam is de begeleiding gericht om jou je doelstellingen te laten behalen. 
We doen dit stap voor stap op een leuke manier. Word onderdeel van de Krachtig community! Waar wacht je nog op? Zet vandaag de eerste stap.

We zijn er om je te helpen

contact ons

© 2019 All Rights Reserved